Foto: Unsplash

Derfor virker alkohol uttørkende.

Øl, vin eller sterkere saker er greit i visse mengder, ja det kan til og med være sunt, men drikker du for mye er det verken bra for helsa eller dagen derpå.

Drikker du store mengder alkohol i løpet av en kveld, vil du nokså sikkert oppleve en bakrus dagen etter. Du våkner opp tørr i munnen, sliten, kvalm og med en bankende hodepine.

Stadige toalettbesøk

I følge folkehelseinstituttet er hovedårsaken til bakrus at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen - en slags abstinens. En annen årsak til at du blir fyllesyk, er at kroppen blir uttørket (dehydrert), alkohol virker nemlig vanndrivende.

Dette kommer av at alkohol hemmer utskillelsen av et hormon (antidiuretisk hormon). Dette hormonet har som oppgave å redusere urinproduksjonen i nyrene. Når det skilles ut mindre antidiuretisk hormon i kroppen, vil nyrene skille ut mer urin, noe som er grunnen til at du stadig vekk må på toalettet hvis du drikker mye alkohol. Ikke bare mister du væske når du flyr på toalettet i ett sett, men det forsvinner også en del salter og mineraler ut med urinen. Resultatet er at du blir dehydrert og føler deg dårlig dagen derpå.

Grunnen til at du får vondt i hodet, kan være at tapet av væske og salter fører til dårligere smøringseffekt i hinnene mellom hjernen og kraniet. Normalt sett holdes nemlig hjernehinnene mellom hjernen og kraniet våte og i riktig avstand fra hverandre, men denne smøringseffekten blir dårligere med lite væske slik at hjernehinnene gnisser mot hverandre og gir skallebank.

Slik forebygger du fyllesyke

  • Drikk med måte: Desto mer alkohol du drikker og desto lengre du er påvirket av alkohol, jo verre blir sannsynligvis bakrusen.
  • Drikk mye vann eller annen alkoholfri drikke både før og mens du drikker alkohol: Siden alkohol virker vanndrivende, er det viktig å fylle på med ekstra væske for å unngå den verste bakrusen.
  • Spis nok mat: Hvis du har mat i magesekken når du drikker alkohol, vil ikke alkoholen bli tatt like raskt opp i kroppen som hvis du drikker alkohol på tom mage. Spis gjerne litt fet mat slik som fet fisk, eller kjøtt med saus ettersom fett ligger ekstra lenge i magesekken.
  • Velg den typen alkohol som du vet du blir minst dårlig av: De fleste blir dårligst av brun brennevin slik som konjakk og whisky, men mange reagerer også på rødvin og øl.