foto: thinkstock

Slik bør du trene og spise for å bli kvitt det farlige magefettet.

Små grep gir deg bedre helse og økt livskvalitet

Det er mange grunner til at du bør kvitte deg med fettet somsitter rundt magen. Magefettet er nemlig mye farligere enn det fettet vi harandre steder på kroppen.Fett er livsnødvendig for oss, men overskuddsfett som lagres på magen lagres rundt indre organer og gir økt risiko for en rekke livsstilsykdommer som blant annet hjerte og karsykdom. Overvekt/sentral fedme
kan i seg selv gi økt risiko for diabetes type 2, ulike former for kreft, tretthet, snorking, søvnproblemer og nedsatt livskvalitet.

Har du mye magefett?

Det er ikke for sent å gjøre noe med det!

Det eneste positive med magefett er at det er mulig å redusere vekten og fettet rundt magen ved å endre livsstil; spis næringsrikt, variert og balansert kombinert med økt fysisk aktivitet. Det er ikke store endringene som skal til i kosthold og aktivitetsmønster før du merker det på beltespennen, vekten og det beste av alt at du reduserer risikoen for livsstilsykdommer betraktlig!

Helsegevinstene er viktige, men desto viktigere for mange er økt livskvalitet.

Ved å gi kroppen riktig og nødvendig næring, i tillegg til daglig aktivitet vil du bli i bedre fysisk form. Du får mer energi og overskudd. Du orker å leke med barna dine og gå opp trapper uten å bli tungt andpusten, du føler deg rett og slett bedre og mer til stede.

Bestem deg for en livsstilsendring og begynn i det små

Som Helsedirektoratet sier «små grep, stor forskjell», og det er helt sant! Ved å gjøre små endringer i eget kosthold og aktivitetsmønster vil du raskt merke positive, helsemessige forandringer. Du må bare bestemme deg! Gjør et valg og å endre livsstil. Bestem deg for at du ikke ønsker å fortsette i samme retning som du er på vei nå. Det vil antakelig resultere i at du om ett år sitter gjerne med enda noen kilo ekstra, og angrer på at du ikke startet i dag. Søk hjelp for å gjøre det på riktig måte, og bli motivert underveis.

Det kommer ikke til å bli enkelt, vi er jo vanemennesker, og fristelsen for å falle tilbake kommer du til å oppleve mange ganger, men vær sterk!

Etter hvert som kiloene begynner å forsvinne blir stadig steget om å falle tilbake til gamle vaner enda lengre. Det kommer til å ta tid, men du kommer til å oppleve så mange andre sider ved deg selv som kanskje vil vekke litt nysgjerrighet hos deg.

Mål er viktig for motivasjon og mestring

Sett deg et realistisk hovedmål, og ha gjerne flere mindre delmål på veien. Da vil du hele tiden oppleve at du mestrer, og denne følelsen er bare så god! Men vær forberedt på perioder der det stagnerer. Da må du hente frem godfølelsen.

Slik bør du trene

Hvordan du bør trene avhenger litt av utgangspunktet ditt. Men felles for aller at vi bør øke hverdagsaktiviteten; gå/sykle til jobb eller skole, evt. Hopp av en eller to stasjoner før du skal om du tar kollektivtransport.

Er du helt nybegynner når det kommer til trening?

Da er det viktig å ha en periode med tilvenning. Prøv deg litt frem, bli kjent med kroppen og hva som skjer når du er i aktivitet. Mange synes det er skummelt å kjenne at hjertet pumper raskere og kjenne seg tungt andpusten. Det er slik det er å trene. Muskulatur trenger frisk oksygen for å fortsette arbeidet og hjertet må slå raskere for å
pumpe blodet rundt i kroppen.

Pustefrekvensen øker også for at kroppen skal kvitte seg med Co2 og gi kroppen frisk oksygen. Etter hvert som du blir i bedre form vil du merke at pulsen kanskje ikke stiger så mye, at du må utfordre kroppen mer for å komme opp i samme intensitet. Dette er et godt og sunt tegn på at du er blitt i bedre form.

En daglig spasertur i rask gange mellom 30-60 minutter hver dag kan være nok, men du skal kjenne at du jobber og at du blir andpusten. Kjenner du at du orker mer, vil trening eller en annen form for mosjon 2-3 ganger i uken gi deg ytterligere helseeffekt. Test ut litt ulike former for aktivitet og finn noe du trives med. Det er viktig at treningen er lystbetont. Etter treningen vil du føle deg så bra.

Kroppens eget lykkehormon, endorfiner, utløses nemlig under trening.

Slik bør du spise

Du skal ikke på noen diett. Dette er en langvarig og varig livsstilsendring. Et næringsrikt, variert og balansert kosthold med et godt måltidsmønster vil gi deg god helse, økt energi- og overskudd i hverdagen.

Spis 4 hovedmåltider hver dag: frokost, lunsj, middag og kvelds

(ikke mer enn tre, maks fire, timer mellom hvert hovedmåltid) 1-2 mellommåltider

Alle måltidene skal inneholde karbohydratkilde (grovkarbo) Fettkilde (velg lettere produkter da det inneholder mindre mettet fett) og proteinkilde. Lurer du på hvilke matvarer som inneholder karbohydrater, fett og protein?

Sørg også for god og tilstrekkelig med søvn. 7-9 timer er å foretrekke.

Vil du lære mer? Les disse artiklene om:

Fett, Protein , Karbohydrater