Foto: Isabel Christoffersen

Så aktive bør barna være!

Fysisk inaktivitet øker i alle aldersgrupper og er en stadig større utfordring i dagens samfunn. Dessverre er det slik at samfunnet har blitt mer eller mindre tilrettelagt for inaktivitet, og du skal være svært bevisst for å velge aktive alternativer fremfor inaktive.

Vi står hele tiden ovenfor valg som; Bil eller sykkel? Trapp eller heis? I dagens «tidsklemme» er det fort gjort å velge det siste. Ergo inaktivitet.

Fordi fysisk aktivitet er en viktig faktor i forebygging av livsstilssykdommer, er det viktig at vi begynner å ta mer bevisste valg og ikke minst lære og bringe videre gode vaner og verdier til våre barn- og barnebarn. Undersøkelser viser at de som lever sunt som barn, med stor sannsynlighet har en sunn livsstil som voksne.

Inaktive barn

Mange barn og unge blir i dag kjørt til og fra skole. Altfor mange ser lek og fri utfoldelse som farlig. I tillegg sitter mange barn og unge mange timer foran tv og data. All denne stillesittende tiden kan føre til helseproblemer allerede i ung alder.

Et enkelt tips for å redusere barnas stillesittende tid, er å la dem gå eller sykle til skolen. Hvis avstanden til skolen er for lang, er det en mulighet å kjøre barna et stykke på veien, for så å slippe dem av slik at de kan gå siste stykket selv.

For å redusere stillesittendetid foran tv og data, kan det være lurt å sette en tidsgrense for hvor lenge de får lov til å sitte.

Positive effekter ved fysisk aktivitet på barn og unge

Aktivitet er viktig for barns utvikling. Fysisk aktivitet har som mange vet god effekt på kondisjon og muskelstyrke. Men for barna har fysisk aktivitet også andre viktige effekter på kognitiv evne da motorisk utvikling er viktig for barnets modenhet.

Fysisk aktivitet har i tillegg positive effekter på sinnsstemning og psykisk helse, skjelett, fedme samt risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

Hvor aktive bør barna være?

I Norge støtter vi oss til de nordiske anbefalingene som sier at:

  1. Barna bør være fysisk aktive minst 60 minutter hver dag. Disse 60 minuttene bør inneholde både moderat aktivitet samt hard fysisk aktivitet.
  2. Aktiviteten kan deles opp i flere økter/bolker i løpet av dagen.
  3. Aktivitetene bør være så allsidige som mulig for å gi kondisjon, muskelstyrke, bevegelighet, hurtighet, kortere reaksjonstid og koordinasjon.

Ved at barna får gode vaner som å være fysisk aktiv viser det seg også at dette vil gi positive ringvirkninger for andre helsefaktorer som kosthold og røyking.

Kilder: Aktivitetshåndboken; Fysisk aktivitet i forebygging og behandling