Foto: Oda Christensen

Melk og hvit fisk inneholder et viktig næringsstoff du trenger.

Brunost er et litt utskjelt pålegg. Kanskje fordi den inneholder mye melkesukker (laktose) og er en kilde til mettet fett. Men det alle ikke vet er at den er en av de matvarene vi har som er rikest på sporstoffet jod. Et mineral som sørger for at vi har et normalt stoffskifte og ikke utvikler struma. Vi trenger jod hele livet og jodmangel er verdens viktigste årsak til hjerneskade hos barn.

Til tross for at utpreget struma eller hjerneskade hos barn på grunn av jodmangel ikke er vanlig i Norge i dag, så ligger jodinntaket i visse grupper i befolkningen litt for lavt. Dette gjelder særlig gravide kvinner.

Gravide får i seg for lite jod

For å få dekket dagsbehovet for jod, trenger du å spise 150 µg jod daglig hvis du ikke er gravid. Under graviditeten trenger du derimot 175 µg og ammende trenger 200 µg. Dette virker kanskje ikke så mye. Problemet er bare at det er få matvarer som er gode jodkilder og dermed en utfordring å få i seg nok.

Gravide og spedbarn er spesielt utsatt for mangel på jod, fordi sporstoffet er nødvendig for at hjernen til fosteret og barnet skal utvikle seg og vokse. Dersom mor sitt inntak av jod er mindre enn 100 µg pr dag er det grunn til bekymring for barnets utvikling i svangerskapet.

Den norske Mor- og barn-studien (MoBa) har avdekket at gjennomsnittlig kostinntak hos gravide ligger på 141 µg per dag og 16 % av kvinnene i studien fikk i seg mindre enn 100 µg per dag. Hvilke konsekvenser en mild jodmangel kan ha for fosteret er uvisst, men det kan påvirke barnets utvikling og kan kanskje ha en sammenheng med økt risiko for ADHD.

De beste jodmatvarene

De beste kildene til jod er melkeprodukter og sjømat, særlig brunost og hvit, mager fisk. Noen typer salt er jodberiket, men siden vi anbefales å redusere på saltinntaket så er melkeprodukter og sjømat minst like viktige kilder. Melkeprodukter er en god jodkilde fordi jod tilsettes fôret som kyrene får.

  • Spiser du torsk til middag (200 gram) så får i deg 371 µg jod og mer enn hele dagsbehovet. Sei til middag dekker også mer enn dagsbehovet. Mens en porsjon laks (175 gram) gir kun 21 µg jod. Og fordi fiskepinner inneholder torsk, så dekker en porsjon fiskepinner til middag nesten hele jodbehovet. Det er med andre ord bedre å spise fiskepinner enn pølser når du skal få i deg jod.
  • Et måltid som består av 2 brødskiver med geitost og 1 glass melk gir 138 µg jod, men har du på fløtemysost i stedet for så gir måltidet 89 µg jod.
  • Hvitost har kun 10 % av jodinnholdet til geitosten. Men drikker du tre glass melk i løpet av en dag, så vil du få dekket jodbehovet om du kombinerer dette med en brødskive med hvitost og en annen med makrell i tomat eller egg.
  • Skalldyr er også flotte jodkilder og 1 porsjon blåskjell eller krabbe er mer enn nok til å gi deg dagsbehovet for jod.

I tabellen ser du jodinnholdet viktige matvarer og hvor mye du får i deg når du spiser en typisk porsjon:

Hyse, kolje 1 porsjon (270 g):  864 µg jod
Torsk (oppdrett) 1 porsjon (270 g): 810 µg jod
Krabbe, kokt 1 porsjon (150 g): 327 µg jod
Sei 1 porsjon (270 g): 251,1 µg jod
Blåskjell 1 porsjon (115 g): 161 µg jod
Torsk 1 stykk (85 g): 157,8 µg jod
Fiskepinner, stekte 1 porsjon (150 g): 150 µg jod
Torskefilet, kavringpanert 1 porsjon (270 g): 108 µg jod
Fiskegrateng 1 porsjon (275 g): 97,6 µg jod
Fiskeboller, hermetiske 1 porsjon (150 g): 81 µg jod
Fiskekaker 1 porsjon (150 g): 79,2 µg jod
Hvalkjøtt 1 porsjon (150 g): 52,5 µg jod
Geitost, brunost til en brødskive (16 g): 49,1 µg jod
Lettmelk 1 glass (2 dl): 40 µg jod
Salt, jodert 1 teskje (7 g): 35 µg jod
Helmelk 1 glass (2 dl): 32 µg jod
Makrell i tomat til en brødskive (40 g): 30 µg jod
Yoghurt, naturell 1 porsjon (2 dl): 28 µg jod
Egg 1 stykk (56 g): 27,4 µg jod
Gudbrandsdalsost, brunost til en brødskive (16 g): 26,6 µg jod
Fløtemysost, brunost til en brødskive (16 g): 21,6 µg jod
Kaviar, av torskerogn til en brødskive (15 g): 12,8 µg jod
Prim til en brødskive (15 g): 10,2 µg jod
Jarlsberg til en brødskive (20 g): 7,4 µg jod
Hvitost til en brødskive (20 g): 6,2 µg jod
Smør til en brødskive (5 g): 1,3 µg jod
Brelett til en brødskive (5 g): 1 µg jod

Kosttilskudd er et godt alternativ

Dersom du skal få i deg nok jod, må altså melk, melkeprodukter, egg, mager fisk og skalldyr og produkter av disse matvarene inngå i den daglige kosten. Spiser du lite fisk og melk, så er det nødvendig med kosttilskudd som inneholder jod. Tran inneholder også litt jod, men ikke nok til å dekke dagsbehovet.

Kilde: Brantsæter AL, Hope Abel M, Haugen M, Meltzer HM. Risk of Suboptimal Iodine Intake in Pregnant Norwegian Women. Nutrients 2013, 5(2), 424-440; doi:10.3390/nu5020424