Sliter du med økt vekt, magefett, humørsvingninger, uregelmessig mens, økt hårvekst, kviser eller kraftig PMS?

Har du forsøkt å gå ned i vekt uten å lykkes? Kanskje har du en forstyrrelse i hormonene dine som kalles PCOS.

PCOS er en forkortelse for Polycystisk ovarialsyndrom. Dette er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene). Cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører derved til hormonforstyrrelser. PCOS rammer ca 5-8 % av kvinner i befruktningsdyktig alder. Det er økt opphopning i enkelte familier, der mor eller søstre også kan ha tilstanden. PCOS kan debutere når som helst i befruktningsdyktig alder, men for mange skjer det sent i tenårene.

Typiske kjennetegn

De vanligstes symptomene på PCOS er unormal hårvekst på kropp og ansikt, kviser, manglende ureglemessige eller sparsomme menstruasjoner, barnløshet og overvekt. Unormal hårvekst (hirsutisme), kan være alt fra skjeggvekst til kraftig kroppsbehåring på ben og armer, eller hår på brystet, ryggen og oppover magen. Noen får såkalt mannlig hårtap, dvs. at de begynner å bli skallet.  Mange med PCOS sliter også med humørsvingninger og plagsom PMS.
Så mange som 2 av 3 kvinner med PCOS er overvektige. Fedmen samler seg først og fremst rundt midjen. De fleste er normalvektige frem til de får menstruasjonen. Vektøkningen inntrer som regel i fra ca. 15 års alder og frem til tidlig i 20-årene. Det er de senere årene også sett en sammenheng mellom overspising og PCOS, så dersom du sliter med søtsug og problemer med å kontrollere matinntaket, kan det henge sammen med hormonbalansen din.

Endringer i stoffskiftet

Svært mange med PCOS har, eller utvikler insulinresistens. Det vil si at insulin virker dårligere, og kroppen overproduserer insulin for å kompensere for dette. Overvekt, særlig sentrert rundt midjen henger nøye sammen med insulinresistens. PCOS gir også en økt risiko for å utvikle  diabetes. I tillegg kan man få ugunstige kolesterolverdier og høyt blodtrykk. Alle disse forholdene er risikofaktorer får å få hjerte- og karsykdom senere i livet.
I tillegg til å behandle symptomene på PCOS, er det derfor svært viktig å sette i verk tiltak som minsker risikoen for fremtidig hjertekarsykdom og som reduserer insulinproduksjonen. Her er de viktigste tiltakene et kosthold med lite raske karbohydrater og med tilstrekkelig protein og fett. Fysisk aktivitet, og særlig styrketrening er også svært viktig for å bedre insulinfølsomheten og redusere insulinresistensen.

Mulige årsaker

Den egentlige årsaken til PCOS er ukjent, men det antas at tilstanden er en arvelig betinget endring i eggstokkene. Kvinner med PCOS ikke har de normale variasjonene i østrogennivået (kvinnelige kjønnshormon) i løpet av en menstruasjonssyklus. Istedenfor har de et konstant forhøyet østrogennivå, blant annet på grunn av dannelse av østrogen i fettvev. Dette stimulerer til utskillelse av frigjøringshormonet LH som bidrar til cystedannelse i eggstokkene og økt produksjon av mannlige kjønnshormoner. Mange av symptomene ved PCOS kan tilskrives nettopp de mannlige kjønnshormonene (androgener). Hormonforstyrrelsen fører også til færre eggløsning, med uregelmessige blødninger og ofte barnløshet. Det er viktig å understreke at overvekt, insulinresistens og magefett i seg selv kan gi forstyrrelser i kjønnshormonbalansen, og dermed gi en del av de samme symptomene som man finner ved PCOS.

Hvordan kan jeg finne ut om jeg har PCOS?

Fortell legen din om de symptomene og plagene du har som gjør at du mistenker PCOS. Legen bør foreta både en generell undersøkelse og gynekologisk undersøkelse for å utelukke andre årsaker til symptomene. Den gynekologisk undersøkelsen kan ofte være normal fordi det som regel ikke er  mulig for legen å kjenne de små cystene på eggstokkene. Derfor bør du også få en henvisning til ultralyd av eggstokkene. En slik undersøkelse kan bekrefte om du har cyster på eggstokkene. I noen tilfeller finner man ikke cyster, selv om du har PCOS. Motsatt er det heller ikke uvanlig at kvinner som ikke har PCOS, også har liknende cyster på eggstokkene. Undersøkelsen bidrar til å utelukke at det foreligger svulst i eggstokken. Blodprøver av ulike kjønnshormoner, insulin og blodsukker, samt kolesterol og fettstoffer bør også tas.

Behandling nytter

Det er ikke alle leger som har tilstrekkelig kunnskap om PCOS, og det er ikke slik at ingen med PCOS kan bli gravide. Det er vist at menstruasjonen og eggløsningen kan gjenopprettes hos 20-60%  av kvinner med PCOS som går ned 5-10 kilo i vekt. Et slikt vekttap vil bedre insulinfølsomheten betraktelig, og vil også føre til lavere nivåer av mannlige kjønnshormoner. En permanent endring av kosthold og livsstil, kan gi varig vektreduksjon, fravær av symptomer og betydelig økt sjanse for å bli gravid. Kostomlegging og vektreduksjon er derfor den viktigste behandlingen ved PCOS

Medikamenter som øker insulinfølsomheten kan også benyttes i kortere eller lengre perioder parallelt med kostomlegging. En slik behandling  kan gi bedre blodsukkerkontroll, betydelig vektreduksjon, nedsatt produksjon av androgene hormoner, normal menstruasjon og økte muligheter til å bli gravid. Hos kvinner som ikke oppnår å bli gravide på tross av en slik behandling, kan hormonterapi forsøkes.

Kosthold ved PCOS

Hvis du har PCOS og insulinresistens er det viktig å kutte drastisk ned på den maten som gir rask blodsukkerstigning, samtidig som du beholder et variert kosthold rikt på næringsstoffer som vitaminer, mineraler og antioksidanter. For å unngå rask blodsukkerstigning bør du kutte ned på raske karbohydrater i form av sukker, fint mel, pasta, ris og poteter. Samtidig er det viktig i at du får i deg nok protein og fiber, både for å holde deg mett og fordi det hjelper deg til å ha et stabilt blodsukker.

De fleste av oss kan med fordel øke inntaket av grønnsaker betydelig, f.eks. ved å spise grønnsaker mellom måltidene og til flere av dagens hovedmåltider. Hvis du spiser mye frukt, kan du med fordel bytte ut noe av dette med bær og grønnsaker. Fruktjuice bør unngås ettersom det inneholder store mengder raske karbohydrater.

Velg gode proteinkilder som fisk, vilt, hvitt og rødt kjøtt, egg, og magre meieriprodukter som skummet melk, cottage cheese, skyr og kesam. Husk også det sunne fettet som du finner i fisk, nøtter, oliven, avokado og kaldpressede oljer. Mange vil trives med å spise 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider hver dag. Hvis du sliter med søtsug og vanskeligheter med å kontrollere matinntaket, er det viktig at du spiser nok mat tidlig på dagen. På den måten slipper du det voldsomme søtsuget som mange opplever etter middag og utover kvelden.

En klar forbedring

Målet med kostomlegging ved PCOS er å minske magefettet, redusere insulinresistensen og bedre balansen i kjønnshormonene. På denne måten reduseres symptomene og mange kan normalisere eggløsning og menstruasjon. Dette er spesielt viktig dersom du har problemer med å bli gravid, og vektreduksjon bør forsøkes hos alle ufrivillig barnløse. Ettersom PCOS også er forbundet med økt risiko for diabetes og hjertesykdom vil kostomlegging, trening og vektreduksjon også være det viktigste du kan gjøre for å slippe å utvikle sykdom senere i livet.