Kraften en muskel kan utvikle avhenger av mange ting.
I denne artikkelen kan du lese om to av disse faktorene.

Motoriske enheter:

Når en nerveimpuls fra ryggmargen sendes til en muskel vil signalet gå nedover nerve-aksonet til muskelen. Nervefiberen forgrener seg,og innerverer (har kontakt med) flere grupperinger av muskelfibre.

Alle fibrene en nerve har kontakt med kalles en motorisk enhet, det vil si at et signal vil føre til sammentrekning av alle disse fibrene samtidig. Størrelsen på de motoriske enhetene varierer innad i muskelen, og mellom forskjellige muskler.

For eksempel kan motoriske enheter i benmuskler inneholde hundrevis av fibre, mens fingermusklene våre har små enheter med kun få fibre som er innervert. Dette gjør det mulig å ha finjusterte bevegelser, som i fingrene og andre små muskler.

En muskel, for eksempel gluteus maximus (en av rumpemusklene), kan inneholde flere motoriske enheter, som blir rekruttert (aktivert) i stigende grad.
Små enheter aktiveres før de store, og gir en økende kraftproduksjon.

Rekrutteringprinsippet er en viktig regulering av kraftutvikling i musklene våre, den neuromuskulære styringen.

Antall fibre og muskeltverrsnitt

En annen viktig side av kraftutviklingen i hver enkelt muskel, er antall fibre og muskeltverrsnitt.

Enkelt forklart; jo flere fibre, jo flere og større motoriske enheter kan rekrutteres. Mer kraft kan utvikles enn i en mindre muskel med færre fibre.
Det finnes mange teknikker, og typer trening og aktivitet som kan føre til hypertrofi (muskelvekst), og dermed sterkere muskler.

Både den neuromuskulære styringen, og muskeltverrsnitt og antall fibre er viktige i muskelens evne til kraftutvikling.

Med god og individuelt tilpasset trening, vil vi kunne forbedre kontakten mellom nervesystemet og muskelfibre. Antall fibre vil ikke øke, men størrelsen på fibrene vil kunne bidra til et økt tverrsnitt av muskelfibrene, og dermed muskelen. Dette kalles hypertrofi.

Musklene våre har en utrolig evne til tilpasning til aktivitet, og stimuli.

Bruk disse mulighetene!

Kilder:
Skeletal muscle hypertrophy and atrophy signaling pathways. Glass 2005
Hypoxia: the third wheel between nerve and muscle. Cacciani 2008
"Principles of physiology" Berne & Levy, 5th edt.
Styrketrening i teori og praksis. Raastad, T.,Paulsen, G., Refsnes, P.E., Rønnestad, B.R. og Wisnes, A.R. Gyldendal Undervisning. 2010.