Fikk holde på med det jeg likte aller best. 

Pål André Czwartek er et kjent navn, og kanskje spesielt i Østfold, nærmere sagt Fredrikstad. Der han for Fredrikstad fotballklubb (FFK) har spilt hele 287 kamper gjennom 12 sesonger.

Denne mannen har vært med fra Fredrikstad spilte i 2. divisjon til opprykk i tippeligaen, seriesølv og kanskje det største øyeblikket i løpet av hans fotballkarriere da FFK vant Cupfinalen på Ullevål stadion.

Pål André blir beskrevet som en lojal mann noe hans lange fartstid i Fredrikstad er et klart bevis på. Så godt likt i Fredrikstad er Pål André, at han har blitt hedret med egen losje med navnet «Czwartek», på nye Fredrikstad stadion.

Valget mellom friidrett og fotball; fotballen vant!

Askimingen fikk tidlig interesse for fotball og allerede som 5 åring begynte han å spille fotball. I tillegg til organisert fotballspilling, i ung alder, var han også aktiv innen friidrett, volleyball og håndball. Og selv beskriver han at hans styrke var hurtighet og spenst. Når han fikk valget mellom friidrett, og fotball var det fotball som vant.
Pål Andre mener at allsidighet er viktig han sier blant annet at «Det å være innom flere forskjellige idretter ser jeg på som utelukkende positivt og har vært en stor bidragsyter til at jeg har kunnet nå mine mål innen fotballen».

Ungdomstiden var preget av mye fotball

- Ungdomstiden min var preget av mye idrett. Det var sjelden en dag uten noe form for idrett, enten det var organisert gjennom klubber eller skole. Rundt 16 års alderen valgte jeg å satse på fotball. Brukte mye tid på egentrening både med og uten ball. Fritiden ble ofte tilbragt i Askimhallen sammen med venner med samme interesse. Dette ga resultater og som 16åring debuterte jeg på a-laget til Askim FK i 3.divisjon.

Dette gikk såpass bra at jeg som 19 åring fikk muligheten til spille i 1.divisjon i Sarpsborg FK. Videre var jeg innom Moss før jeg endte opp i Fredrikstad fotballklubb i 1998».

Hva var din motivasjon?

- Min motivasjon var drømmen om å spille Cupfinale og å kunne spille profesjonell».

Hvilket han nådde i løpet av sin fotballproffkarriere.

Livet som toppidrettsutøver

- Livet som toppidrettsutøver var helt fantastisk! Man føler seg veldig privilegert. En har muligheten til å konsentrere seg om å bli bedre. Og man holder på med det man liker aller mest i livet, nemlig fotball.

Det har vært utrolig lærerikt og man lærer seg selv å kjenne. Hvordan man takler det å leve med forventningspress samt viktigheten med å holde fokus på det man holder på med. Det å være i nuet og stenge alle andre tanker ute. Det å takle motgang og medgang.

Det er faktisk like viktig å lære seg å takle medgang som motgang. Når det gjelder idrett så består den av 80 % skuffelser og av 20 % glede. De som takler motgang best er de som når lengst».

Hva er ditt beste råd til unge håpefulle?

- Mitt beste råd til unge er å gå etter drømmene sine! Jeg, fra et lite sted som Askim, klarte å nå mine mål! Hvorfor skal ikke andre klare det?

- Men det koster mye å nå sine mål. Man må forsake mye, men til gjengjeld gir idretten så utrolig mange flotte opplevelser:

- Gjennom fotballen har jeg fått opplevelser jeg vil ha med meg livet ut. Og husk, det man trener på blir man god på!»

Nye utfordringer

I dag jobber Pål André som leder på privat marked i Danske Bank Fredrikstad. Fotballskoene har han lagt på hylla, men han holder seg fortsatt aktiv. Han trener fortsatt mye, men er flinkere til å trene mer variert og liker veldig godt å sykle, stå på langrenn og løpe.

Fotball får han også tid til, men det er på bedriftsnivå. Han liker å trene allsidig og er fortsatt en konkurransemann. Etter at han la opp har han blant annet deltatt på Birkebeinerrennet, Vasaloppet og Grenserittet flere ganger.

- Jeg har veldig fokus på at det jeg gjør skal gi meg gode opplevelser. Det går mer på opplevelse enn resultat.

Overgangen fra idrettsutøver til kontorjobb

Pål André sier at det er veldig mange likhetstrekk mellom det å være toppidrettsutøver og det å jobbe i det private næringsliv. Det å takle forventinger, hva som er viktig i en prestasjonskultur og viktigheten av å sette seg mål er noe av det han har tatt med seg.

- Idretten har gitt meg masse erfaring og balast som jeg har stor nytte av i den jobben jeg har i dag.

Familien har vært viktige støttespillere

- For å nå sine mål kreves mye og man er avhengig av å ha støttespillere. Uten en familie som backer deg opp og stiller opp i tykt og tynt vil man ikke klare det.

- Er det en person som har vært viktig for at jeg skal kunne nå mine mål så er det Knut Thorbjørn Eggen. Han viste meg tillitt og hadde trua på de ferdighetene jeg besatt, både som fotballspiller og person.