Foto: Studio Dreyer-Hensley

Jeg er glad i røkt pålegg, er det greit å spise?

Hei! Jeg har hørt at det ikke er bra å spise for mye røkt mat. Gjelder dette også røkt pålegg? Spiser en del hamburgerrygg da jeg trodde det var veldig sunt pålegg. Er det ikke det? Hilsen Truls.


Ernæringsfysiolog Lise von Krogh svarer:

Lise von Krogh
Lise von Krogh er utdannet ernæringsbiolog (Cand.scient) fra Universitet i Bergen med fokus på forebyggende ernæring. Lise er en av kreftene bak bramat.no. Lise er en dyktig og etterspurt foredragsholder og foreleser fast for ernæringsstudentene på Høyskolen Kristiania. Lise jobber som konsulent innen ernæring for næringsmiddelindustrien og næringslivet og er en hyppig brukt fagkilde i pressen. Hun matblogger på Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt (lisevonkrogh.wordpress.com) og har har egen grønnsaksåker og holder kaniner og bier på et småbrukt langt inni skogen i Hurdal.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei, røyking av mat var tradisjonelt brukt til å konservere mat, slik som kjøtt og fisk samtidig som det gav maten en ekstra smak. I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma (også kalt regenerert røyk eller flytende røyk).

Når du røker maten på tradisjonelt vis dannes det stoffer vi kaller polysykliske aromatiske hydrokarbon (PAH). Dette er forbindelser som kan virke kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget.

Røykaromaer er smaksstoffer som maten injiseres med, dusjes med eller dyppes i, for at den skal smake som om den er røkt. Disse dannes ved å bryte med tre med varme. Røykaroma består av en kompleks blanding av stoffer som gir forskjellige smaker av røyk. I følge mattilsynet er røykearoma mindre helseskadelig enn tradisjonell røyking, men det er viktig at maten merkes ordentlig slik at du opplyses om hvordan maten er røkt.

For å finne ut om maten er røkt på treflis eller med røykaroma, kan du lese ingredienslisten. Dersom det står røykearoma på den, har den ikke hengt over røykende treflis. Noen ganger, bruker forøvrig begge metoder på samme matvare.

Altså, verken tradisjonelt røkt eller mat som er tilsatt røykaroma er helt harmløst. Det beste helsemessig er å velge maten med røykearoma. Å spise røkt mat en gang i blant samtidig som du spiser sunt ellers er greit, men spiser du mye røkt mat bør du kanskje begrense inntaket litt.

Det lønner seg (som med alt annet) å ha et godt inntak av grønnsaker, frukt og bær. Dette er nemlig kreftforebyggende mat. Det skal også legges til at røkt fisk har en bedre fettsyresammensetning enn røkt kjøtt og er derfor et bedre valg. Og magert kjøtt er bedre en fettrikt kjøtt.

PAH dannes også i tobakkrøyken og det aller beste for helsen er uansett å kutte ut tobakken først, dersom det er relevant.