Foto: Thinkstock

Næringsrike frø som bidrar til en bedre fordøyelse. 

Hei!

Jeg har en gutt på 12 år som har cøliaki, og som har en del problemer med forstoppelse. Jeg har har hørt at det kan være en idé å gi ham chiafrø, og lurer på hva du tenker om dette? Gjerne også noen tips til oppskrifter med chia!


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Jeg syns absolutt du skal teste ut chia! Dette er glutenfrie og svært næringsrike frø som er en spesielt god kilde til fiber og omega-3.

Chia blir ofte omtalt som superfrø. Jeg er generelt skeptisk til superfoodbegrepet, men gir tommelen opp for naturlig supermat. Og det er akkurat det chia er!

Chiafrø er svært næringsrike, men ettersom man sjeldent spiser store mengder chia på en gang, er det vel egentlig bare innholdet av omega-3 som kan trekkes frem som noe helt spesielt.

Du kan lese mer om helseeffekten av chia her.

Nå skal det sies at den typen omega-3 som vi finner i planter ikke er like lett å nyttigjøre seg av som det du får fra fisk. Men siden det er en del som mener at vi bør øke inntaket vårt av omega-3 slik at balansen mellom omega-3 og omega-6 blir bedre, så tenker jeg at det er supert å få i seg omega-3 både fra fisk og planter.

Når du legger chia i vann, vil de suge til seg væske og svelle opp. Dermed får de en litt geleaktig konsistens, noe som gjør at chia passer godt i smoothies, grøt, supper og puddinger.

Fordi chia er så rik på fiber, anbefales det at en voksen person ikke spiser noe særlig mer enn 2 ss chia om dagen. Små barn bør ha mindre, og det kan være lurt å starte litt forsiktig. Det er også viktig å drikke nok når man spiser chia, slik at fiberet gir en god fordøyelse og ikke bare gjør at man blir enda mer forstoppet.

Du finner mange gode og sunne glutenfrie oppskrifter med chia på nettet, jeg kan for eksempel anbefale cottage cheese lapper fra bloggen til ernæringsfysiolog Julianne Lyngstad. Her finner du mange andre oppskrifter også.

Mange lager en chiagele der de blander 1 del chia med 7 deler vann, og setter blandingen i kjøleskapet. Da blir det en slags gele, som du kan ha nedi grøt, smoothies osv.

Jeg ville kanskje startet med dette, og testet litt ut hva slags mat du syns det fungerer å ha chia nedi. Men husk at det er lurt å starte forsiktig, og ikke overstige maksdosen. Samtidig er det jo et poeng å få i seg nok chia til at det har en effekt, slik at det å putte noen få spiseskjeer chia i en hel brøddeig er kanskje ikke så mye poeng. Det du derimot kan gjøre, er å lage glutenfrie knekkebrød, for eksempel disse fra Vibekesliv, og bytte ut noe av det tørre (feks halvparten av sesamfrøene) med 100 g chia.

Lager du rundt 30 knekkebrød, blir det litt over 0,5 g omega-3 per knekkebrød, noe som er en betydelig mengde tatt i betraktning at vi anbefales å spise rundt 2 g omega-3 per dag.